top of page
​K A T E L Y N     E M E R S O N, 

                                        Concert organiste

                                                 

B i o g r a f i e 

Katelyn Emerson
De organiste Katelyn Emerson treedt overal op in de US en in Europa met een repertoire tussen de 14de en de 21ste eeuw. Ze brengt een 'superlatieve vertolking met muzikale precisie' (Worcester Chapter, American Guild of Organists [AGO]). Ze trad o.a. op tijdens diverse vertoningen, vermeldens waard zijn de Kathedraal van Poitiers (Frankrijk), de Krasnoyarsk Philharmonic Hall (Rusland), de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt (België), Hauptkirche St. Petri (Duitsland), Hallgrímskirkja (IJslande) de Severance Hall (Cleveland, OH, US), en de Reith Recital Hall van het Goshen College (IN, US).
In juni 2016 behaalde Katelyn in Houston (Texas, U.S.A.) de eerste prijs van de AGO 2016 ‘National Young Artists' Competition’ voor orgel, de belangrijkste competitie van de  American Guild of Organists waarin de beste uitvoeringsprestatie bekroond wordt. Als gevolg hiervan krijgt Katelyn de eer een recital te spelen tijdens de 2018 National Convention van de AGO in Kansas City (Missouri, U.S.A.) en mag ze tijdens het seizoen 2017-2018 een opname uitbrengen onder het Pro Organo label. Katelyn ontving de Second Jean Boyer Award van de Fifth International Organ Competition Pierre de Manichicourt (Béthune en Saint-Omer, Frankrijk), de tweede prijs van de 2015 Arthur Poister Scholarship Competition (Syracuse, NY, US), en de derde prijs van de VIII Musashino International Organ Competition (Tokyo, Japan). Als jongste van de zeven finaliste werd ze bekroond met de titel van 'Laureate' et won naast andere 
prijzen ook de Derde Plaats op de VIII Mikael Tariverdiev International Organ Competition (Kaliningrad, Rusland). Katelyn werd ook uitgekozen als één van de 'The Diapason's "20 under 30 - Class of 2015', een groep van jonge organisten, orgelbouwers, clavecimbelisten en koordirigenten die 'superioeure leiderschap, creativiteit en innovatief denken' aan de dag legden en in The Diapason's mei 2015 uitgave kreeg ze een vermedling. Als winnaar van de 2011 Region V AGO/Quimby Regional Competition for Young Organists (Lexington, KY, US), kreeg Katelyn de titel van "Rijzende Ster" tijdens de AGO National Convention (Nashville, TN, US) in de zomer van 2012. In 2010 verwierf ze ook de eerste plaats in de L. Cameron Johnson Memorial Competition for High School Organists, ontving het 2013 M. Louise Miller Scholarship, en was een 2014 Fellow van de AGO National Convention (Boston, MA, US). Haar concert in 2015 door Katelyn in de Church on on the Cape (Cape Porpoise, ME, US), overtuigde het bestuur van de McClelland Community Music Foundation tot het creëren en het toekennen van een beurs om Katelyn mogelijkheden aan te bieden zich verder te ontplooien in haar studies. 
Als begunstigde van de J. William Fulbright Study/Research Grant, studeert Katelyn tijdens het academiejaar 2015-2016 aan het Conservatoire à Rayonnement Régional in Toulouse (Frankrijk) bij Michel Bouvard, Jan Willem Jansen, en Yasuko Uyama-Bouvard. Katelyn studeerde in mei 2015 af aan het Oberlin College and Conservatory (Oberlin, OH, US) en behaalde twee bachelors: orgeluitvoering en Frans, alsook minors in 
Katelyn Emerson inside the Fisk organ at Oberlin College's Finney Chapel
muzeikgeschiedenis en historische uitvoering (pianoforte). Tijdens haar verblijf aan Oberlin, doceerde ze muziektheorie aan de muziekschool van de Oberlin-gemeenschap. Tevens ontving ze de Selby Harlan Houston prijs voor haar uitstekende orgeluitvoeringen en muziektheorie, en werd ze geïntroduceerd bij Pi Kappa Lambda, het nationaal gezelschap van muziekonderscheidingen.
Katelyn Emerson at the Fisk organ console of Oberlin College's Finney Chapel
Katelyn begon haar orgelstudies in 2005 met een beurs van de Young Organist Collaborative (Portsmouth, NH). Zij studeeerde bij James David Christie, Olivier Latry, Marie-Louise Langlais, Ray Cornils en Dr. Abbey Hallberg-Siegfried. Ze specialiseerde zich ook in orgelimprovisatie bij Jeffrey Brillhart, Marie-Louise Langlais en Bálint Karosi, in piano bij Arlene Kies, in fortepiano bij David Breitman, en zowel in klavecimbel en continuo bij Webb Wiggins, en tot slot in zang bij Ellen Hargis. Geregeld geeft Katelyn masterclasses over orgelinterpretatie en kerkmuziek op evenementen gesponsord door het AGO (American Guild of Organists). Verder bekwaamde zij zich tijdens verscheidene AGO Pijporgelontmoetingen en bij de Oberlin Zomerorgel Academie (OH, US).
In september 2016 zal Ms. Katelyn Emerson tot de staf van de Adventskerk  in Boston (Massachusetts, US) toetreden als toegevoegd organist en koorleider. Ze zal het historische Aeolian-Skinner orgel bespelen en zowel het professionele koor als het parochiale vrijwilligerskoor van bovengenoemde kerk begeleiden. Van 2010 tot 2015, was Ms. Emerson muzikaal begeleider van de St. Paul Lutheran Church (Amherst, OH, US). Katelyn was vanaf januari 2012 actief als stagiair kerkmuziek voor Oberlin onder muziekdirecteur Keith Tóth in de Brick Presbyterian Kerk in New York (NY, US), waar ze muziekdirecteur Keith Tóth ook verving tijdens de maanden juli van 2012 tot 2015. Katelyn werd uitgenodigd om workshops te begeleiden en recent publiceerde ze orgelmuziek voor kerkdiensten in de 2013 Regional 
Convention van de AGO (Hartford, CT, US) Regions I & II, en de 2015 Northeastern Regional Convention van de AGO (New Haven, CT, US).  

vertaald door Chris en Ludo

bottom of page
google-site-verification: google2685689e92b523cd.html