top of page
​K A T E L Y N     E M E R S O N, 

                                        Concert organiste

                                                 

P e r s

​“… eerste prijswinnaar van het 2016 NYACOP, Katelyn Emerson, gaf op de dag voor de conventie een adembenemende recital in the St.-Paul’s United Methodist Church. Haar stevige achtergrond in historische uitvoering was erg uitgesproken in het Buxtehude D-minor Preludium, dat zij stijlvol interpreteerde ondanks de tegenovergestelde esthetiek van het orgel. Haar vertolking weerspiegelt een sterke aanwezigheid van ritme en een wonderlijke timing, zowel in de swingende flow van Vierne's Naïades als in het retorisch florerende ‘Victimae paschali‘ van Tournemire.

Een hoogtepunt van haar programma was Thierry Escaich's Evocation (2008), dat zij vertolkte met een grote gevoeligheid, waarmee ze de minimalistische textuur vorm gaf in een overtuigende vertolking.

Tijdens het hele concert was haar expertise op het orgel zichtbaar, special in de lyrische lijnen van  .. en in de eerste beweging van   ., waarmee dit programma opwindend artistiek afgesloten werd."

(The American Organist, Kimberley Marshall, September 2016)

Katelyn Emerson … bracht een zucht met frisse lucht in de Music Hall op die hete en zwoele dag … zij is het beste van het beste. . [Katelyn] vertolkte een wel-gebalanceedr programma met een mix van muziekstijlen en –periodes, iets wat erg geapprecieerd werd door het grote aantal toehoorders – één van de hoogste dit seizoen… ze beheerste het orgel en de mogelijkheden ervan volledig en wij hoorden het orgel in volle glorie… haar hele presence op het podium presentatie was uitstekend, opgewekt en informatief … ik zou wensen dat elke recital zo hoogstaand was. Ik beveel jullie dan ook aan om deze “rijzende ster” zo snel mogelijk te gaan bewonderen en jullie zullen niet teleurgesteld zijn."

(Richard Ouellette, Facebook review, augustus 2016)

"Emerson … vertoont alle kenmerken om één van de meest prominente organisten van haar generatie te worden.

Emerson is een zelfzekere, doordachte vertolker waarvan de sterktes liggen in het weten oproepen van ogenschijnlijk tegengestelde kwaliteiten. Zij weet de opwinding in de werken die ze brengt over te brengen … door haar kalme en beredeneerde benadering bouwt ze de muzikale spanning op zonder overdrijven. Haar kleuring is eerder subtiel dan opdringerig, … zij gebruikt het brede spectrum aan mogelijkheden van het instrument, en ze is niet bang van een ‘echte’ pianissimo.

Misschien wel het meest cruciale in werken zo gevarieerd als Herbert Howells' Rhapsody (Op. 17, No. 3), Jehan Alain's "Litanies" (JA 119) en Mozart's Fantasia (K608), is haar focus op de diepte en de breedte van de muziek, gekruid met zweem van haar interpretatie, waarmee ze volledig recht doet aan de fijngevoeligheid, aanwezig in deze werken."

(Portland Press Herald, Allan Kozinn, augustus 2016)

Katelyn Emerson at the historic Hook console of Mechanics Hall, Worcester, Massachusetts

​“Tijdens [NYACOP] hoorde iedereen de uitzonderlijke maturiteit en de historische gefundeerde wijze van Amerikaanse vertolking. De winnaar, Katelyn Emerson, heeft ook een tijd in Frankrijk gestudeerd. Haar programma en haar uitvoering werden gekenmerkt door  een diepgaande kennis  enkel kan geduid worden als ‘perfect’. Ze bracht het geheel met een dosis humor, die zich ook vertaalde naar het publiek. En natuurlijk speelde ze zonder de hulp van een blaadjes-draaier of een registrant …”

(Musica Sacra [Die Zeitschrift für katholische Kirchenmusik], Gabriel Dessauer, 2016/05)

“Ik had het geluk Ms. Emerson te horen … en ik kan zonder enig voorbehoud stellen dat zij een uitstekend musicus en organist is. Het werk van Howell was excellent, goed geregistreerd en schitterend uitgevoerd (en) het publiek bedankte haar met een genereus applaus. Het stuk van Bach was eveneens goed gebracht en geregistreerd alhoewel niet evident is op een romantisch orgel als dit. Ook het werk van Franck was uitmuntend, zelfs zo mooi dat ik er de hele dag zou kunnen naar luisteren. Dupré was wonderlijk … Mrs. Emerson is een talent dat aanvoelt als een blijvende groeier en ik hoop dat ik voldoende geluk mag hebben haar continue groei in de toekomst te mogen meemaken.” 

(David "Mack" McPeak, PIPORG-L email digest, januari 2015)

 

“… Katelyn Emerson, verbluffend …”

(The American Organist, Murray Somerville, september 2014)

 

"… prikkelend en muzikaal gespeeld… ik voel me bemoedigd over de terugkeer van het orgel als naar de voor geschoven concertinstrument. Jij bent ongetwijfeld een rijzende ster.”

(L'Organo, Bob Gant. juni 2014)

 

‘… wondermooi gespeeld… deze jonge vrouw beheerst het muzikale volledig. Een waar genot naar haar te luisteren.”

(David "Mack" McPeak, PIPORG-L email digest, januari 2014)

 

“Katelyn muntte uit door haar muzikaliteit en elegantie in de uitvoering, en verschillende juryleden gebruikten, onafhankelijk van elkaar, het woord ‘adembenemend’ bij het uitgevoerde werk van … Tournemire.”

(M. Louise Miller Scholarship Committee, juli 2013)

 

​"...echt professioneel"
(Marie-Louise Langlais, 27 december 2012)

“Indrukwekkende voorstelling …smaakvol en elegant gespeeld … perfect uitgevoerd.”

(The American Organist, oktober 2012)

‘Verbazingwekkend, ongelofelijk, en inspirerend waren enkele van de adjectieven die ik hoorde gebruiken door onze leden om de schijnbaar moeiteloze uitvoering (van Katelyn) te beschrijven.”

(Lexington Chapter, American Guild of Organists, oktober 2012)

“Oberlin Tweedejaars Katelyn Emerson’s krachtige techniek en vurige muzikaliteit was uitzonderlijk …Zij is inderdaad een ‘Rijzende Ster’ in de orgelwereld. Hou haar zeker in de gaten.”

(The Boston Music Intelligencer, 23 augustus 2012)

“In haar krachtige, veeleisende uitvoering toonde Katelyn zich meesterlijk in het benutten van alle mogelijkheden van de (orgel) rangen en … klavieren, en daarbij mogen we haar  lenige voetenspel niet uit het oog verliezen … Katelyn oversteeg en overtrof de uitdaging van deze superlatieve vertoning met muzikale precisie en weelderige hemelse akkoorden. Naadloos voerde zij de ingewikkelde veranderingen van handen uit met de pracht van een wereldklasse volle orkestbezetting. Het publiek onderstreepte met een staande ovatie haar appreciatie en bewondering."

(American Guild of Organists, 3 augustus 2011)

“Katelyn Emerson speelde als een doorwinterde professionele orgelconcertant … met expressieve kracht en controle vanaf de eerste noot … tot het indrukwekkende voetenwerk … (en) demonstreerde een krachtig afgewogen interpretatie … Deze carrière is het opvolgen meer dan waard, zeker als Ms. Emerson haar repertorium nog verder uitbreidt dan dit reeds imponerende resultaat.”

(Classical Voices of New England, 30 juli 2010)

vertaald door Chris en Ludo

bottom of page
google-site-verification: google2685689e92b523cd.html